Tips Untuk Cuti-Cuti Malaysia

“Ko nih asyik berjalan sakan jek lin..banyak duit ko ek?”

Itu ayat penyentap namanya.

Kalau jawapan saya yang agak jahat begini :

“Eh!eh!sukahati akulah..duit aku..bukan duit ko. Ada aku kesahhh!!”

Itu ayat kurang ajar namanya.

Oleh yang demikian, saya ingin syer petua/tips bagaimana saya boleh pergi berjalan/bershopping/berbuang duit..walaupun selalu cakap “aku mana ada duit”…

Tips/petua ini hanya untuk yang  tak berapa nak mampu je tau..yang dah mampu tu tak payahlah follow tips saya nie…Korang boleh buat collection di antara keluarga korang..lagi ramai lagi bagus..

Tips menabung.

Ini contoh collection bagi keluarga kecil saya

Nama
1.1.2012
2.1.2012
3.1.2012
4.1.2012
5.1.2012
6.1.2012
7.1.2012
Babah
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Mama
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Balqis
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Qayyum
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Nama
8.1.2012
9.1.2012
10.1.2012
11.1.2012
1.1.2012
13.1.2012
14.1.2012
Babah
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Mama
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Balqis
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Qayyum
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Nama
15.1.2012
16.1.2012
17.1.2012
18.1.2012
19.1.2012
20.1.2012
21.1.2012
Babah
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Mama
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Balqis
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Qayyum
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Nama
22.1.2012
23.1.2012
24.1.2012
25.1.2012
26.1.2012
27.1.2012
28.1.2012
Babah
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Mama
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
RM1
Balqis
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Qayyum
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Nama
29.1.2012
30.1.2012
31.1.2012
Babah
RM1
RM1
RM1
Mama
RM1
RM1
RM1
Balqis
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Qayyum
RM0.20
RM0.20
RM0.20
Babah                   RM1 x 31 hari                     = RM31
Mama                   RM1 x 31 hari                     = RM31
Balqis                   RM0.20 x 31 hari                = RM6.20
Qayyum               RM0.20 x 31 hari                = RM6.20
                                                                          ________
                                                                          RM74.40
 
RM74.40 x 12 bulan = RM892.80
 

Banyak tak korang rasa? Bagi saya memadai buat keluarga kecil saya…lepaslah dah pegi 2-3 negeri cam Cuti-Cuti last year saya tu….Simpanan itu cukup untuk perbelanjaan duit minyak, tol, makan minum dan tempat tido buat kami 4 beranak. Duit shopping?kumpul sendirilah…:)

Kakak Balqis adalah akauntan keluarga saya. hari-hari minta sengget dari Mama & Babah. Mintak 20 sen dari adik Qayyum.

Hari-hari Mama pesan…jangan habiskan duit belanjer. Simpan separuh dalam bank keluarga..separuh dalam tabung. Habis kami nak makan apa?Ahakss!!Mak korang ni memang kejamkan…….

Begitulah cara saya menyimpan buat percutian keluarga saya. Bukanlah keje saya nak berjalan je kejenya…sesekali rehatkan minda dan buat anak-anak happy masa cuti sekolah.

Alin Marlini : Untuk simpanan yang lain ada gak simpan….

30 thoughts on “Tips Untuk Cuti-Cuti Malaysia”

  1. wahhh akak suka cara alin ni… besa jugak buat mcm tu lepas tu lupa pula nak collect..hehe…

    duti sekool adam selalu masuk tabung jer… ingat nak buat lain la mcm alin buat utk tahun ni… boleh ujung tahun ni pi cuti2 lagi…haha

  2. ye kawan-kawan..kalau 'asal susah' memang kena wat camnih..kalau tak tak merasalah berjalan2 kita.

    sapa nak amik Balqis jadi akauntan kena tunggu 7-8 tahun lagi ek..hehehehe

  3. ayat menyentap cam kat ts tu paling cik ina tak suka.bagi cik ina , orang tu tak patut keluarkn ayat cam tu, lain lah klau kita makan angin guna duit dia : )

    maaf ye lambat follow, cik ina sibuk kebelakangan ni .

  4. Wah bagus la Lin..macamana la akak nak disiplin..Takpa nanti akak cuba masih belum lambat ni..Masalahnya sapa jer ahli akak ni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge