Jakarta 2012 (Part 2)

Hari pertama di bumi Jakarta. Sudah 3 kali saya ke Jakarta. Kotanya tetap begitu. Sentiasa sibuk dan macet. Dan saya tak pernah jemu untuk ke Jakarta berkali-kali pun ๐Ÿ™‚

Habis sahaja sarapan pagi, kami terus gerak ke Tanah Abang. Kali kedua saya ke Tanah Abang dan bangunannya ada yang ditambah. Shoppinglah sampai kedai tutup! Ngeh!Ngeh! Kedai-kedai kat Tanah Abang tutup jam 5 petang. Kaum hawa memanglah rasa gembira disamping ada bodyguard yang sedia mengikut.

Tanah Abang mempunyai 8 lantai. Dan lebih tersusun berbanding Pasar Baru di Bandung dan Mangga Dua di Jakarta. Tempatnya pun luas dan nyaman. Dan sangat tidak selesa buat sesiapa yang bawak anak-anak. Tak sesuaiiii…sebab nanti bebudak akan cepat boring plak. Mak bapak pulak kalau anak meragam mulalah tensi kan.
ย 
Apa yang ada kat Tanah Abang tu? Ya!Ampun…mak bapak jek tak jual. segala macam ada kat situ. Dari lantai 1 hingga lantai 7 semuanya ada. Jubah, telekong, kain pasang, kain baju, baju tidur, tudung, kasut, beg & assesori…segalanya ada. Larat dengan tidak je nak round2 Tanah Abang tu…Tingkat 8..tempat makan..tapi kami tak makan pun sebab rasa lain macam makanan kat atas tu….dah penat shopping mana sempat nak makan kan…:)ย 

Banyak pilihan kain laceย di Tanah Abang. Harga amat berpatutan dengan kualiti kain. Namun kali ini saya tidak membeli pun kain lace memandangkan kain lace yang beli tahun lepas pun masih belum bertempah.

Model tambahan ๐Ÿ™‚ย 

Jubah-Jubah kat Tanah Abang memang trendy. Semuanya menawan sediakan ongkosnya aja ya buk…aJubah untuk kanak-kanak pun ada. Tapi saya tak belipun jubah ni sebab semuanya style ada tudung sekali.ย 

Menemankan bos yang nak kawin tak lama lagi mencari doorgift. Tidak banyak pilihan yang ada.ย 

Kedai blaus yang memang cantik-cantik belaka tapi sayangnya tuan kedai tak peramah. Disebabkan malas mau berjalan lagi..terpaksa tadahnya kesombongan tuan kedai tu..

Pada sesiapa yang mencari seluar atau skirt cantik ke pejabat, boleh cari bapak ini. Bapak ni jual murah-murah je. Tu sebab berada di Tanah Abang kena bawak banyak ribu…hehehehe

Tudung bawal yang ada bunga-bunga kat atas kepala tu memang murah kat sini. 1 pcs dalam rp60,000 (RM16). Habislah tukang jual ni marah kat saya.

ย Meninjau-ninjau apa yang patut…nampak tu bodyguard kami…bukan yang baju batik tu ek…hehehe..

Hasil borongan kami di hari pertama. Itupun rasa macam tak cukup jek…hehehehehe…Bagasi purple tu baru beli tau. Siap kena tegur ngan ibuk di Tanah Abang sebab beg sedondon ngan baju. Ahaksss!!!

Ini lagik ๐Ÿ™‚ Kami kena tukar bilik deluxe plak…tu yang kena berangkut bagasi2 tu…Gudnight ๐Ÿ™‚ย 

Sambung lagi….

 

 

12 thoughts on “Jakarta 2012 (Part 2)”

  1. KC kalau ke Tnh Abg, mesti repeat 2 kali. tak cukup sehari. Hihihi.

    Dan krn Tnh abg adalah sgt 'heavennnn' .. Psr baru tu KC tak kesah lgsung. FO kt Bandung pun KC tak mau dah. sbb harga baju2 kat Tnh Abg, tersgt lah murah dibandingkan FO. Tersangatlah moden dn trendy dibandingkan Psr Baru.

  2. seronoknya bershopping.. akak tak pernah lagi sampai ke tanah abang tu.. nnt2 klu ada rezeki teringin juga nak ke sana dan memborong mcm u all.. tgk gambar pun dah rambang mata.. he..he..

  3. mmg teringin nk soping2 kat indon tp bila gi batam aritu yg rasa cam mahal…trus cam pendam je hati nak ke indon.yela tambang teksi dr 11 pgi smpai 7 malam pun 600,000.pengsan!

  4. bestnya shopping kat tanah abang…. pakai stokin tido…munna tak boleh pulak..time pantang siap kena marah dgn mak sebab tak pakai stoking

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge