Jawapan Ikea Berkenaan Isu Sijil Halal Jakim

Medan Selera Ikea Tak Mohon Sijil Halal JAKIM

Korang mesti dah tahu pasal isu Ikea tak pernah mohon sijil Halal dari Jakim ni kan? Dulu dah pernah keluar isu meatball Ikea tak Halal….sekarang ni Ikea Foodcourt plak?

Memang aku rasa panas bila baca dan terima statement nie…Mentang-mentang aku ni fanatik meatball ni tak kira dimana sahaja….kalau makan 20 ketul pun boleh habis. Dahlah kopi Ikea boleh refill berapa kali kau mahu…..

Dah rasa macam dipanggil-panggil bila lalu depan Ikea tu…Dahlah aku asyik tayang kat korang bila makan meatball Ikea tu kan…bila bab Halal & Haram dikeluarkan memang mak sentap. Jadi darah daging tu…dan aku pulak tak pernah nak skodeng-skodeng kat dinding Ikea tu ada ke idak Sijil Halal dari Jakim. Sebabnya, dah yang tukang serve tu melayu, chef melayu, tukang kira pun melayu…takkan dorang buat bodoh je selama ni…geram aku tau….rasa tertipu….

Aku tak puas hati, dengan ayat tunggang langgang, aku pun mengirimkan email kat Ikea. Tak puas hati lagi aku PM kat Facebook Ikea.

Dorang sibuk nak krismas kot. Tup-tup pagi tadi dapat email dari pihak Ikea.

Soalan aku berbunyi begini :-

Regarding the article as attachment..
 
I just want to know, it is true IKEA never have Sijil Halal for IKEA restaurant?
 
I hope you can explain because i’m really fanatic meatball ikea…

Dan jawapan dar pihak Ikea :-

Dear Sir/Madam,
 
Thank you for your email.
 
We would like to reassure that all our fresh food suppliers have a certified halal certificate. We take pride to say that IKEA is committed in ensuring that the religious interests of our customers are not compromised in any way.
 
Please do feel free to contact us via email or call us at 03 77267777, should you need further clarifications.
 
Thank you for your support
 
Our suppliers are halal certified, we accept nothing less than JAKIM certificates for local suppliers, in reply to your questions, here are the serial and reference number for the 2 items which you have inquired;
 
1. IKEA Malaysia Meatballs
JAKIM halal cert.
Serial Number:A02168
Ref Number:JAKIM/(S)/(22.00)/492/2/1 002-07/2004(JLD7)
Item Name:Beef Balls/Beef Meatballs
Company Name:Macfood Services
http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/direktori-halal-malaysia/126-direktori-halal-malaysia
 
2. IKEA Curry Puff
JAKIM halal cert.
Serial Number:A07292
Ref Number:JAKIM/(S)/(22.00)/492/2/1 088-10/2003
Item Name:Karipap Ayam(Chicken Curry Puff)
Company Name:Oriental Eden
http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/direktori-halal-malaysia/126-carian-direktori-halal-malaysia
Please check the authenticity at JAKIM website – http://www.halal.gov.my/v3/
 
Thank you.
Ida
Best Regards,
Customer Service
 

Menyesal aku tanya dalam Bahasa Inggeris…

Aku still tak puas hati….korang???

Note : Nak makan lagi tak meatball Ikea? Mestilah nakkkkkkk….tapi bukan sekarang kot….tunggu gua puas hati dulu….

14 thoughts on “Jawapan Ikea Berkenaan Isu Sijil Halal Jakim”

  1. The thing is that jawapan dia tidak menjawab soalan secara khusus. Org bukan tanya supplier dia org tnya ikea itu sendiri.. not only the supplier IKEA tu sendiri should apply the Halal certificate. Why you one to be afraid off?. of course Jakim would not simply take out the things seriously if the issue is not serious, so in my opinion boycott them until the application is made and issuance of the sijil. So arrogant and very easy in answering the issue.
    ziana recently posted..Tetamu (Part 2)My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge