Cerita Sepetang Bersama Blogger Yeos 2015

Kali ketiga aku join program anjuran Denaihati Network. Kali kedua untuk program Sepetang Bersama Blogger Yeos 2015 (SBBYeos2015).

Cuma tahun ini aku tidak mencari kawan untuk join bersama. Sama seperti program Seminar Buat Duit Dengan Blog 2013ย (SBDDB13). Cuba cari kenyakinan diri sebenarnya.

Ya. Aku pemalu tahap gaban sebenarnya ๐Ÿ™‚ย 

Ya. Aku suka program macamni. Yang tak memerlukan aku banyak cakap. Dan aku lebih malu untuk join event berbentuk makan, gaya, produk. Kalau event sebegitu, aku mungkin lebih pemalu. Mungkin akan buat-buat bisu.Hehehehe..

Terima kasih buat suamiku Pak Rashid yang sangat-sangat memahami minatku. Lepas aku menang ipad mini masa di SBDdB13, Pak Rashid terus sokong minat aku dalam dunia blog.ย 

Kali ini tema SBBYeos2015 bukan lagi berkumpul sambil makan di hotel atau restoran. SBBYeos2015 kali ini berkonsepkan outdoor yang diadakan di Taman Cabaran, Precint 5, Putrajaya. Memang mencabar sungguh nak sampai ke Taman Cabaran ni. Siap lalu tanah perkuburan islam lagi….hehehehe…

Kali ini, Pak Rashid yang hantar aku ke sana sambil ditemani oleh anak-anakku termasuk kawan anakkku. Kebetulan Taman Cabaran ini adalah tempat budak-budak main skateboard/pennyboard. Memang sesuailah aku nak bawak dorang semua.

Terima kasih sekali lagi buat Pak Rashid. Sanggup tunggu dari jam 8.30 pagi hingga 5.00 petang. ย 

Awalnya, kami dikehendaki mendaftar diri di Wall Climbing, Taman Cabaran.ย 

Sungguh! Aku malu tapi mahu…..

Dengan selamba aku redah jelah walaupun aku tak kenal sesiapa pada awalnya.ย 

Selesai mendaftar dan tukar baju barulah aku mula pandang kiri dan kanan. Nampaklah 2-3 orang blogger yang aku kenali.ย 

Mula tu aku agak tercangang-cangang. Maklumlah takde kawan…huhuhu…lepas tu nampak 2 blogger manis ni yang balas-balas senyum dengan aku. Aku pun terus salam dan berkenalan dengan dorang. Yang kanan tu..Jue dari mamajuepapamimi.blogspot.com dan yang tengah, Fiza dari sharingiscaring-fiza.blogspot.com. Ada juga kawan aku…hehehe…ย ย 

Dapat kawan baru lagi ๐Ÿ™‚ Iza dariย www.clickmoment.net dan blogger yang diterbangkan khas dari Indonesia, Darul dari mdarulm.net.

Treasure Hunt SBBYeos2015

Kali pertama aku join Treasure Hunt. Masa Family Day opis aku tahun lepas…tak dapat join sebab aku salah sorang ajk. Jadi, perasaan teruja sangat bila dapat join SBBYeos2015 tahun ini. Sambil rasa nerveous sebab akukan pemalu. Ada ke orang nak kawan ngan aku….huhuhuhu…alhamdulillah…ada rupanya…hehehehe…

Kami dipecahkan ke beberapa kumpulan. Pada awalnya, aku sekumpulan dengan Fiza dan Jue…tapi dirombak semula…ok..aku redha.

Selepas dibahagikan kepada 8-10 orang setiap kumpulan, kami dikehendaki memilih ketua dan nama kumpulan masing-masing dan tagline kumpulan. Kami sepakat memilih Darul sebagai ketua kumpulan sebagai penghormatan ๐Ÿ™‚ Kemudian dengan spontan, aku cadangkan nama kumpulan kami “Telu” yang bermaksud Tiga sebab kumpulan kami dalam kelompok ketiga. Semua setuju dengan tagline “Telu….Gren Bangattttt”…hehehehehe…

“Telu….Gren Bangattttt” terdiri dari blogger Iza, Ain, Mikael, Muiez (yang baru aku kenali), Darul (blogger Indonesia), Boni Kacak (yang aku kenali dari SBDdB13) dan Roni (yang aku kenali masa SBB2014..semeja lagi. Kali ini sepasukan pulak). ย Semua satu kepala…hehehe…

Task Pertama

Susun puzzle. Ada pulak yang tercicir. Rupanya, itulah task seterusnya.

Rupanya nak cari puzzle yang hilang tu kena panjat memanjat pulak. Memang taklah aku nak panjatkan…abang sadolah yang tolong panjatkan…

Seterusnya selfie ๐Ÿ™‚Kebanyakkan task yang kami kena buat adalah berselfie ๐Ÿ™‚

Task Kedua

Si Buta, Si Bisu Dan Si Kepoci ๐Ÿ™‚

Sambung plak task terapungkan jarum….pandai Miekael ๐Ÿ™‚

Task Ketiga

Cuba condongkan tin minuman Yeos. Kerja Miekael lagi. Terror budak ni…

Selfie ๐Ÿ™‚

Bab selfie memang semua idea Boni. Diakan Raja Selfie ๐Ÿ™‚Task Keempat ni agak mencabar otot sikit…kena daki bukit hingga ke Menara Peninjau kat Taman Cabaran tu…

Dah sampai ke Menara Peninjau, korang kena lari pulak sambil daki tangga-tangga..pastu sambil tercungap-cungap korang kena jawap soalan…

Soalan yang ditanya kat aku “Bila Hari Penubuhan Malaysia”?

Huhhh…aku dah dengar jawapan-jawapan dari kengkawan….tapi blurrrr sebab letih kot daki tangga…kekekeke…

lenkali tanyalah Bila Hari Malaysia…hahahahaha….

Nasib baik semua ahli kumpulan dapat jawap. Sambung selfie lagi berlatar belakangkan PICC. Nampak tak??

Task Kelima…turun bukit balik…ketaq lutut weeiiiiii…..

Kami diberi arahan oleh Melastik Bintang @ MB membuat aksi bisu. Boni jadi si bisu dan kami mengikut apa yang disuruhnya.

Mula tu peliklah…napalah kena cium pokok, kena merukuk, kena meniarap bagai…

rupanya kena buat KLCC…hahahahaha…kelakar gila masa ni.ย Selfie pulak ngan ajk yang baik hati semuanya. Eh!Eh!…Naper ada Izzue Islam disitu? Tetttt……

Maka berakhir task kelima….

Task Keenam

Kena buat entri sebanyak 350 patah perkataan. Kami sepakat serahkan pada Boni sebab dia terror dan banyak idea…hehehehe. Terima kasih boni ๐Ÿ™‚ย 

Sementara menunggu pukul 2.00 petang untuk sesi seterusnya, kami dihidangkan Nasi Jagung dan Daging Bakar dari #BakarlahBBQ dan minuman sedap semestinya dari Yeos Malaysia.ย 

Sessi Perkongsian Ilmu Bersama Blogger SBBYeos2015

Ada 4 orang blogger jemputan iaitu Tuan Haji (lupa nama..huhuhu), Abang Denaihati, Anazkia (blogger dari Indonesia) dan Aqif Azizan.

Masing-masing dengan cerita kejayaan yang diperolehi dengan blog sahaja. Menarik dan tertarik tetapi agak payah untuk merealisasikannya. InsyaAllah, mungkin satu hari nanti.

Sapa menang Treasure Hunt?

Yang penting bukan kumpulan 3….huhuhuhu…walaupun semua task complete tapi kami boleh terima hakikat sebab kami kumpulan ketiga last sampai…hahahahaa. Semputlah katakan….

Tahniah buat kumpulan Treasure Hunt yang menang. Korang memang hebat. Kami tempat yang kesepuluh…hahahahaha…jadilah dapat saguhati ๐Ÿ™‚

Sempat jugak selfie ngan Abang Sado @ Kid ๐Ÿ™‚

Aigooo…lihat daguku….nampaknya kita berdua perlu diet bersungguh-sungguh puasa ini kan kid…hehehehe…

Dah 3 kali bertemu…tak pernah miss untuk berselfie dengan Bro Framestoneย . Comel je pakai panda tu….hehehehe..

kredit gambar : Abang Denaihati

Terima kasih Abang Denaihati sudi selfie ngan kami. You look so pinky…hehehehe

Sebenarnya agak terkilan jugak sebab tak dapat selfie dengan blogger yang dikenali macam Kak LilyPutih, Iera Khan, MB, Ayujer, SumiJelly, HazmanFadzil, Mahamahu, Cikgu Titan dan ramai lagilah….maklumlah…diriku begitu kerdil…

pinjam gambar dari kid

Akhir kata

Dengan harapan, janganlah diakhirkan Sepetang Bersama Blogger ini. Aku belum menang iphone ni…pleaselah teruskan…kekekeke….

Tahniah dan jutaan terima kasih buat Denaihati Teamwork dengan kerja kuat korang buat program yang awesome ni…

Terima kasih juga buat penaja-penaja terutama Yeos Malaysia ๐Ÿ™‚

Ada rezeki kita jumpa lagi. InsyaAllah.

P/S : SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK. MAAFKAN DI ATAS SALAH SILAP SAYA JIKA ADA. SEMOGA RAMADHAN KALI INI LEBIH BAIK DARI SEBELUMNYA ๐Ÿ™‚

3 thoughts on “Cerita Sepetang Bersama Blogger Yeos 2015”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge