Jalan-Jalan ke Bukit Tinggi (Part 1)

Salam Ramadhan…puasa-puasa ni biasalah otak hakak jadi tepu. Layankan ajelah cerita-cerita basi hakak ye…:)

Percutian Bajet | Bukit Tinggi, Pahang

Jika anda mencari percutian bajet dan murah malah tidak berapa jauh, bolehlah memilih Bukit Tinggi yang terletak di Pahang Darul Makmur sebagai lokasi percutian singkat anda. 

Disebabkan tidak sempat singgah masa balik dari Kuantan tempohari, aku sepakat ambil cuti pada hari bekerja memandangkan cuti sekolah dan bimbang akan penuh pulak Bukit Tinggi tu nanti kan.

Untuk ke Bukit Tinggi, Pahang, tidaklah mengambil masa yang lama. Jika dari Sungai Buloh, ianya mengambil masa lebih kurang 1 jam untuk sampai ke Bukit Tinggi, Pahang. 

Yuran untuk masuk ke Bukit Tinggi adalah sebanyak RM13 (dewasa) dan RM8 (kanak-kanak). Tidaklah membebankan buat kami empat beranak tapi kalau ramai anak tu dinasihatkan baik pergi makan KFC jelah melainkan korang banyak duit…hehehehehe…

Ada tiga tempat tarikan menarik jika anda mengunjungi Bukit Tinggi, Pahang. Antaranya ialah Japanese Village. Nasihat aku, jika korang ke Bukit Tinggi, silalah kunjungi Japenese Village terlebih dahulu sebelum ke Colmar Tropicale. Sebabnya, kereta korang akan diparkir di kawasan nak ke Japenese Village. Jadi, lebih molek jika korang ke Japanese Village terlebih dahulu.                                                                          Dengan minah k-pop yang gedik 🙂

Colmar Tropicale, Bukit Tinggi

Kemudian, barulah korang menaiki bas/kenderaan yang disediakan untuk ke lokasi kedua iaitu Colmar Tropicale. Colmar Tropicale terkenal sebagai French Village. Ala…kalau you all bajet nak feeling-feeling macam kat Perancis tu…memang cun sangat berpossing kat situ. Bangunan kat situ semuanya ala Perancis.     

Rupanya tekaanku meleset sama sekali. Ingatkan hari bekerja tidaklah ramai pengunjung, sebaliknya ramai juga. Mungkin sebab cuti sekolah. Kali kedua aku ke Bukit Tinggi. Pertama kali ke situ masa umur Kakak Balqis 2 tahun camtu. Tak banyak yang berbeza…cuma KFC dah tiada kat situ..hehehehe…baru berangan nak makan KFC mahal…….

Possing depan lobi hotel. Kalau korang nak rasa keheningan dan kesejukan yang suam-suam di Bukit Tinggi, ada hotel disediakan. Tapi bagi aku, rugi kot sebab bukan ada apa pun kat situ….takat selfie..wefie..setengah hari pun cukup…hehehehe…

Encik Sombong dan Cik Bunga…tettttt….

Pestime kakak Balqis datang Bukit Tinggi…masa umur dia 2 tahun…sekarang dah 14

tahun 🙂

Abang Sado & Kakak Muncit 🙂

#akuyangpossingkauyangsenak

No Caption 🙂Memang payah nak bergambar berempat sekarang ni….

tengoklah…

*

*

*

*

*

*

*Nyampahhhh…:(

Acehh…cehhhh….bukan main makku yang jelita possing ek 🙂

One Happy Family 🙂 (walaupun tak lengkap)

Selamat Tinggal Bukit Tinggi. Bila ditanya adakah aku akan ke sini lagi? Jawapannya…tunggulah 10-20 tahun lagi…hehehehehe…serammm hakak naik jalan penuh liku tu…kekekeke…

Tips Tambahan : Kalau korang nak ke Bukit Tinggi, tak payah nak pakai baju tebal kerana cuaca di sana sudah di sejuk walaupun hujan renyai-renyai 🙂

Menarik Tertarik : Klik Sini >> Untuk mengetahui cara tempah TIKET KAPALTERBANG MURAH. 

8 thoughts on “Jalan-Jalan ke Bukit Tinggi (Part 1)”

  1. Wah dah lama tak pergi bukit tinggi, saya duuduk di Kuantan baru sekali je pernah jejak kaki kesana, entah tahun berapa sewaktu sambut hari jadi Opa. Sejuk lagi time tu, sekarang ramai kata dah tak sejuk.

  2. salam
    maaf tuan/puan saya tumpang share sikit di blog ini
    saya agency pelancongan di BANDUNG menawarkan
    pakej hotel dan transpot untuk 3malam 4hari
    dengan harga yang berbaloi
    ambil transpot saja pn bole

    wahtsap +6287821719271
    facebook brek.yahya19@gmail.com

  3. salam puan dan tuan
    kami numpang promotion kat web ni.
    kami salah satu agensi pelancongan yang ada kat bukittinggi padang sumatera barat indonesia.yaitu PT.RISFY hidayah tour & travel.
    yang sudah mempunyai legalitas yang sah
    menawarkan pakej percutian untuk tuan dan puan yang nak merancang percutiannya ke indonesia terutama ke bukittinggi.
    untuk detail information
    contact me :edward ardy (ardy)
    phone :+6282169960060
    email :edward@rhwtraveling.com
    web : http://www.rhwtraveling.com
    semua yang ambik pakej melalui kami.akan kami insurance kan.

  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang – Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com
    Blog : http://kitaholidays.blogspot.co.id/
    FB :https://www.facebook.com/riko.kitaholidays

    Wassalam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge