Travelog : Pasar Baru, Bandung (Part 3)

Hari kedua di Bandung …

Malam di Bandung terasa panjang sangat. Maklumlah … tidur awal malam tu kan. Memang lena sampai dua tiga kali bangun … bilalah nak subuh ni … hahahahaha … Selepas breakfast, jam 9.00 pagi dah janji jumpa Mas Iga di parking. Memang tepat waktu Mas Iga sampai.

Tak sabar sebenarnya. Jika ke Bandung wajib singgah Pasar Baru, Bandung. Bersedialah dengan stamina kaki yang kuat dan rupiah yang banyak. Jangan lupa kuatkan iman ye … hehehehe …

Pasar Baru, Bandung mempunyai 8 lantai (tingkat) termasuk parking. Pelbagai barangan dijual disini. Dan sila percaya … sehari suntuk di Pasar Baru tak akan cukup buat kaki shopping macam kami 🙂

Misi pertama adalah mencari baju untuk mak kami yang jelita. Selagi tak beli selagi tu asyik tanya … hehehehe …

Sekarang kan trend jubah dan tudung camni. Memang cantik-cantik. Rambang mata nak pilih mana satu untuk mak kami.

Moon menggayakan busana Indonesia. Dah macam ustazah Murni gayanya …

Settle baju mak, nak cari kain lace pulak. Ada banyak kedai kain lace di Pasar Baru tapi kami suka ke kedai kain lace Laksmi Textile.

Geram-geram tengok lace kat sini.

Satin pun banyak. Harga memang berpatutan.

Cantiknya Prada Lace. Tapi aku tak beli pun. Tak sesuai cuaca di Malaysia. Very hot!

Sedap betul nengok kuih tu … tapi tak berani nak beli sebab takut sakit perut. Dah terdedah je kan … harap maklumlah …

Tengok kuih perut jadi lapar. Kami terus ke food court Pasar Baru di lantai 7. Masuk je dalam food court tu … mula jadi bingung sebab lalu dari satu kedai ke kedai sambil semua peniaga berteriak suruh ke kedai masing-masing. Kitaorang  gelak-gelak sambil tak tentu arah mana satu nak makan. Masalahnya ngan pelancong je dorang berteriak cam tu … kekekeke … kelakar pun ado …

Tak tau nak pilih kedai mana satu sebab semua kedai sama je makanannya dan dekorasi lebih kurang sama jer …

Akhirnya kami pilih kedai yang mula-mula lalu … Menu untuk berdua tapi boleh makan 4 orang. Harga 95,000 ribu untuk set ini (RM31)

Lepas kenyang, kami teruskan pencarian kami. Nak cari telekong pulak.

Punyalah banyak kedai telekong, kedai sis ni jugak kami terpikat.

Cantik kan telekung ni. Macam-macam pattern telekong kalau di Bandung ni …

Telekong travel. Wajib beli buat stok … hehehehe …

Dah settle untuk diri sendiri, baru boleh cari barang Abang Kembong. Tak tau nak beli apa. Teringat jaket dia yang bertahun tak tukar dan dah koyak pun … terus cari jaket motor.

Tadaaa …

Cun tak jaket Abang Kembong. Tapi model tu bukan Abang Kembong ek … Menyesal beli selai je …

Tips Shopping di Pasar Baru : Korang boleh start samada dari tingkat atas ataupun dari tingkat bawah sekali. Kami start dari tingkat atas sebab supir dah parking kat tingkat atas. Pastikan korang terus beli jika ternampak barang yang berkenan dihati sebab nanti bila korang pusing-pusing dan cari balik mesti tak jumpa. Tu yang terjadi pada adik Moon. Nampak cadar murah, pastu kata nanti nak balik baru singgah beli. Sekali bila dah nak balik tawaf seploh kali pun still tak jumpa kedai cadar nanti. Kan dah menyesal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge