Travelog : Bandung & Jakarta 2017 (Part 3)

Hari ketiga dan terakhir kami di Bandung. Sekejap je masa berlalu. Pagi ni kena ubah itinerary sikit. Sebelum berangkat ke Jakarta, kami kena singgah ke Kartika Sari dan Rumah Mode.

Bagi perut kenyang-kenyang dulu … pasni mesti rindu kopi sedap kat De Java Hotel ni.

Sebelum berangkat, wefie beramai-ramai dulu …

Kemudian kami terus ke Rumah Mode. Aku tak beli apapun sebab masa pi ngan Moon ritu dah beli.

Kami lepak jer kat luar sambil tunggu kawan-kawan shopping.

Lama tak jumpa abang sedara tu … kekekekeke …

Bertambah ahli melepak kat luar Rumah Mode ni.

Pada pendapat akulah … Rumah Mode dah tak macam dulu-dulu. Macam dah tak best je baju-baju kat situ. Lagipun makin mahal. Serupa beli kat negara tumpah darahku jer …

Tapi aku nengok minah-minah Indon ni membeli kemain berbakul-bakul. Pendek kata, kalau bawak uang berjuta, jadi syoklah di Rumah Mode ni kan … hehehehe …

Sweet kapel best of the year …. wakakakaka …

Tengoklah Abang Kembong tu dah terikut style Akak Kembang pulak …

Teringat zaman pi Jepun dulu … hehehehe

Ahli rombongan yang tak sabar nak ke Jakarta pulak tapi sebelum tu kami singgah Kartika Sari terlebih dahulu.

Belilah kek cheese ngan brownies untuk anak-anak dirumah sebab dah dipesan suruh beli. Memang ramai betul orang kalau pergi hari cuti.

Kemudian dalam jam 12 tengahari, kami terus keluar dari Bandung. Mas Igol bimbang jalan akan macet ke Jakarta memandangkan orang Jakarta yang turun ke Bandung akan pulang ke Jakarta hari tersebut.

Lebih kurang dalam 3 jam lebih, kami sampai di Jakarta. Kami terus ke Tanah Abang. Menurut kata Mas Igol, di Jakarta … jika hari weekend semua kenderaan dibenarkan lalu disemua jalan tetapi apabila hari weekday ada beberapa jalan ditutup bagi kenderaan yang genap nombor akhir plat keretanya. Maka terpaksa juga kami ke Tanah Abang hari Ahad tu jugak. Sampai je banyak kedai tutup dan hampir tutup. Kebanyakkan kedai disitu tutup jam 5 petang. Memang frust menonggenglah aku sebab kunun bajet nak menghabiskan duit rupiah di Tanah Abang. Aku cuma dapat membeli beg qayyum, beg kiriman Ina dan baju kakak Balqis jer.

Kemudian, kami terus ke Anchol. Dah booking nak makan seafood di Bandar DJakarta untuk makan malam jam 7 malam. Sebelum masuk ke Anchol, korang kena bayar 25,000 ribu rupiah seorang di pintu gerbang Anchol.

Kami sampai awal. Bolehlah menikmati keindahan Anchol ketika siang. Sebelum ni datang ketika malam jer.

Teringin nak naik kabel tapi tak tau mana entrance masuk …

Sebahagian ahli rombongan Akak Kembang …

Dalam 6.30 tu kami terus ke Restoran Bandar DJakarta. Alhamdulillah, tak perlu menunggu sehingga pukul 7 kami dah boleh makan. Ini merupakan kali ketiga aku makan disitu 🙂

Tapi sebelum tu kenalah pilih-pilih makanan laut yang segar bugar untuk dimasak dulu. Korang kena pilih sendiri.

Tadaaaa … kenyang perut suka hati …

Habis makan kami terus ke hotel. Di Jakarta kami menginap di The Jayakarta SP Jakarta Hotel & Spa. Taknak citer banyak pasal hotel ni. Pendek kata sangat-sangat-sangat tidak best. Sila jangan tidur sini. Thats all.

Travelog : Bandung & Jakarta (Part 1)                                                                                Travelog : Bandung & Jakarta (Part 2)                                                                                   

5 thoughts on “Travelog : Bandung & Jakarta 2017 (Part 3)”

  1. Alaaa….nak tau jugak apa masalahnya denga hotel tu…hehehe..Anchol?
    murah tak seafood kat situ..next nak pi cari kain nak buat baju nikah boleh la pi singgah situ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge